• logo-cc-header

  • |

  • Разбирајќи како се трошат нашите пари добиваме моќ да влијаеме тие пари да го подобруваат квалитетот на нашите животи.

Други истражувања

blog post image

Во Скопје ќе се потроши една третина од сите пари на локално ниво

  • 19/07/2016

80-те општини и Градот Скопје годинава вкупно ќе потрошат околу 735 милиони евра. Од нив, третина, односно 248 милиони евра одат за плати и надоместоци на вработените и речиси исто толку, односно 254 милиони евра за инвестиции во инфраструктурата.

целосна вест
blog post image

Државните претпријатија купуваат струја главно од две фирми

  • 23/06/2016

Во првите две години од либерализацијата на пазарот државните претпријатија купиле струја за 18,2 милиони евра од вкупно 4 приватни снабдувачи, при што 89% купиле струја од истите две компании – Мист Енерџи и Фјучр Енерџи.

целосна вест
blog post image

База на податоци: Концесии на минерални суровини

  • 14/06/2016

Најголем број концесии имаат компаниите ГП Гранит и Цементарница Усје, а најголеми површини користат АД ЕЛЕМ и Еуромакс Ресоурцес. Над 280 фирми за добиените концесии вкупно плаќаат 1 милион евра годишен надомест.

целосна вест
blog post image

Како работеле државните претпријатија во 2015 година?

  • 18/04/2016

Едно од четири претпријатија во државна сопственост во Македонија лани работело непрофитабилно. Вкупно 29 од 113 државни фирми минатата година направиле загуба од 31,3 милиони евра. Останатите 84 компании од јавниот сектор, пак, заработиле 40,14 милиони евра. Сите заедно инкасирале приходи од 780,4 милиони евра и имале вработено 27.767 луѓе.

целосна вест
blog post image

Велешани и тетовци живеат во најопасна животна средина

  • 02/11/2015

Севкупно, најквалитетна животна средина во земјава има во Прилеп, по што следат Крушево и Куманово. Скопје е на деветтото место, а покрај во Велес и во Тетово, животната средина е особено лоша по здравјето и на штипјани и битолчани.

целосна вест