• logo-cc-header

  • |

  • Разбирајќи како се трошат нашите пари добиваме моќ да влијаеме тие пари да го подобруваат квалитетот на нашите животи.

Бази и истражувања

blog post image

Украсувањето на улиците се откажа, но новогодишните пакетчиња останаа

  • 14/01/2022

За разлика од откажаното украсување на градовите и општините за дочекот на Новата 2022 година, државните институции ја продолжија практиката на купување новогодишни пакетчиња за децата. За оваа цел се потрошени 72 илјади евра.

целосна вест
blog post image

Во кризната 2020 година, општините потрошиле за јавни набавки речиси исто колку и во претходната година

  • 22/06/2021

80-те општини и Градот Скопје во 2020 година склучиле договори за јавни набавки во вкупна вредност од 8 милијарди денари, односно 129 милиони евра. Ова е речиси идентична сума како и претходната година, што значи дека во кризната 2020 година вредноста на јавните набавки на општините и Градот Скопје останала непроменета.

целосна вест
blog post image

База на договори за зимско одржување на улиците и патиштата за сезоната 2020-21

  • 18/02/2021

За ангажирање механизација, работници, сол и чакал за одржување на улиците и патиштата во зимски услови за сезоната 2020-2021 година ќе се потрошат 538 милиони денари, односно 8,7 милиони евра.

целосна вест
blog post image

За новогодишното украсување се потрошени 40 % помалку пари

  • 28/01/2021

За украсување на Градот Скопје и уште 15 други општини во земјава за Новата 2021 година се потрошени вкупно 405 илјади евра, што е за 40 % помалку од лани. Од украсување на улиците за новата 2021 година се откажале девет општини кои имале тендери за претходната 2020-та година. 14 општини имале тендери за украсување и лани и годинава, а 3 општини и едно државно претпријатие немале лани, но имале тендери за украсување за новата 2021 година.

целосна вест
blog post image

Детектирани ризици од корупција во тендерите на државните и на општинските претпријатија

  • 06/10/2020

Ризиците од корупција се мапирани врз основа на длабочински мониторинг на тендерите на 37 акционерски друштва и претпријатија основани од Владата, Градот Скопје и општините Кавадарци, Гостивар и Струга. Во 2019 година, овие претпријатија склучиле договори за јавни набавки во вредност од 247 милиони евра, што е 27 % од вкупните јавни набавки на земјата.

целосна вест