Индекс на активна транспарентност 2020

  • 19/06/2020

Индекс на активна транспарентност 2020

Активната транспарентност на сите 98 вклучени институции (министерствата, Владата и општините) за 2020 година изнесува 58,2 % (од максимално можни 100 %) и според градацијата на нивоата, спаѓа во ’просечна‘ активна транспарентност. Активната транспарентност во 2020 година е подобрена само за минимални 2,2 процентни поени во однос на лани, кога изнесуваше 56 %.

Ранг

Институција

Резултат

 

Ранг

Институција

Резултат

МНОГУ ДОБРА

 

51

Аеродром

60,3 %

1

Министерство за одбрана

97,9 %

 

52

Ѓорче Петров

60,0 %

2

Велес

94,4 %

 

ПРОСЕЧНА

3

Карпош

91,4 %

 

53

Дебар

58,1 %

4

Крива Паланка

89,9 %

 

54

Виница

58,0 %

5

Битола

88,4 %

 

54

Илинден

58,0 %

5

Демир Хисар

88,4 %

 

54

Тетово

58,0 %

7

Македонска Каменица

85,9 %

 

57

Маврово и Ростуше

57,7 %

8

Валандово

85,5 %

 

57

Свети Николе

57,7 %

9

МВР

85,4 %

 

59

Радовиш

56,5 %

10

Министерство за финансии

85,2 %

 

60

Министерство за култура

56,3 %

11

Зрновци

84,5 %

 

61

Брвеница

55,1 %

12

Гази Баба

84,1 %

 

62

Боговиње

53,6 %

12

Струмица

84,1 %

 

62

Могила

53,6 %

14

МИОА

83,3 %

 

64

Јегуновце

52,9 %

14

Влада на РСМ

83,3 %

 

65

Неготино

52,1 %

16

Делчево

82,6 %

 

66

Босилово

50,7 %

16

Куманово

82,6 %

 

66

Кривогаштани

50,7 %

18

МЗШВ

81,3 %

 

66

Лозово

50,7 %

18

Министерство за здравство

81,3 %

 

69

Чашка

47,9 %

20

Кавадарци

80,3 %

 

70

Новаци

47,8 %

20

Охрид

80,3 %

 

71

Кичево

46,4 %

ДОБРА

 

71

Ново Село

46,4 %

22

МТСП

79,2 %

 

73

Демир Капија

43,5 %

23

Берово

78,3 %

 

73

Желино

43,5 %

23

Василево

78,3 %

 

75

Ранковце

42,0 %

23

Кочани

78,3 %

 

76

Шуто Оризари

41,4 %

26

Гевгелија

76,8 %

 

СЛАБА

27

МНР

75,0 %

 

77

Струга

39,4 %

28

Македонски Брод

74,6 %

 

78

Градско

33,3 %

29

Министерство за правда

72,9 %

 

78

Росоман

33,3 %

29

Министерство за економија

72,9 %

 

80

Студеничани

29,6 %

29

МЛС

72,9 %

 

81

Бутел

29,4 %

29

МЖСПП

72,9 %

 

81

Чаир

29,4 %

33

Центар

71,8 %

 

83

Карбинци

29,0 %

34

Град Скопје

71,0 %

 

84

Дојран

26,1 %

34

Крушево

71,0 %

 

84

Сопиште

26,1 %

36

МОН

70,8 %

 

86

Сарај

25,4 %

37

Вевчани

68,1 %

 

87

Конче

23,2 %

38

Пехчево

66,7 %

 

87

Теарце

23,2 %

38

Прилеп

66,7 %

 

89

Арачиново

22,9 %

40

Богданци

66,2 %

 

90

Врапчиште

20,3 %

40

Штип

66,2 %

 

МНОГУ СЛАБА

42

Гостивар

64,8 %

 

91

Чучер Сандево

17,4 %

43

Кисела Вода

64,3 %

 

92

Пласница

15,9 %

44

Дебрца

63,8 %

 

93

Липково

14,5 %

44

Кратово

63,8 %

 

93

Центар Жупа

12,7 %

46

МТВ

62,5 %

 

95

Петровец

11,6 %

47

Долнени

60,9 %

 

96

Старо Нагоричане

10,1 %

47

Пробиштип

60,9 %

 

97

Зелениково

4,3 %

47

Ресен

60,9 %

 

98

МПСОЗ

0,0 %

50

Чешиново - Облешево

60,6 %

 

 

 

 

 

По три години континуиран пораст, во 2020 година се забележува стагнација и дури и мало намалување на активната транспарентност на министерствата. Нивната просечна транспарентност е 77,1 %, за разлика од ланските 77,6 %. Како и да е, активната транспарентност на министерствата сè уште е значително подобра од онаа на општините, која изнесува 54,5 % и по неколкугодишното намалување, сега бележи пораст втора година по ред.